středa 2. března 2016

Růžičková kapusta jako kaše

Kaše z růžičkové kapusty sypaná růžičkovou kapustou


Kaše
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 200 g anglické slaniny
  • 80 g šalotky/cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 150 - 200 ml 30% smetany 
  • 50 ml šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř

Na posypání
  • 100 g růžičkové kapusty
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • sůl, pepř


Jak na to  

- rozehřát olej, 4 - 5 minut restovat šalotky, přidat plátky česneku a 200 g pokrájené slaniny, osmahnout
- nasypat nadrobno rozsekaných 400 g kapusty, vmíchat protlak, sůl a pepř, 4 - 5 minut promíchávat
- přilít javorový sirup a smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat majoránku a šťávu z citronu
- na posypání na suché pánvi 3 - 4 minuty osmahnout nadrobno pokrájených 50 g slaniny, vmíchat utřený stroužek česneku a 100 g kapusty pokrájené na proužky, okolo 4 minut restovat
- kaši servírovat posypanou restovanou kapustou a nasekanými ořechy
.

Takto připravenou kapustu můžeme podávat jako přílohu k masům, jako předkrm, ale i jako hlavní chod.

Z jednotlivých hlávek odřízneme košťály, pokud je potřeba, obereme vnější povadlé listy.
Jádra vlašských ořechů nasekáme.

Nejdříve připravíme kaši.
Šalotku nakrájíme na kostičky, 4 stroužky česneku na plátky.
200 gramů anglické slaniny na drobné kostky.
Z celkového množství kapusty odebereme 400 gramů, rozsekáme nadrobno.


V hlubší pánvi rozehřejeme olej, nasypeme pokrájené šalotky, na mírném plameni 4 - 5 minut promícháváme.
Přidáme plátky česneku a slaninu, okolo 2 minuty restujeme.

Nasypeme rozsekanou kapustu, vmícháme rajčatový protlak, 1 čajovou lžičku soli a jednu mletého pepře.
Přibližně 5 minut na mírném plameni promícháváme.
Vlijeme javorový sirup a smetanu.
Množství smetany upravíme podle hustoty, které chceme dosáhnout.
Přivedeme k varu, vypneme.

Na závěr vmícháme v dlani rozemnutou majoránku a čerstvou šťávu z citronu.
Podle chuti přisolíme a připepříme




Připravíme kapustu na posyp.
Ideálně současně na druhé pánvi.

Pokrájíme 100 gramů kapustových růžiček na proužky, 50 gramů anglické slaniny na drobné kostky. Stroužek česneku najemno utřeme.

Na suché pánvi 3 - 4 minuty mírně opékáme slaninu.
Vmícháme utřený česnek a proužky kapusty, okolo 4 minut na středním plameni restujeme.
Jemně osolíme a opepříme.
Vypneme.

Kaši sypeme při servírování restovanou kapustou a nasekanými ořechy.







Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat