pátek 15. dubna 2016

Citronový moučník

Citronový moučník


Rozpis pro hranatou formu o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.


Těsto
  • 230 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 10 g nastrouhané kůry z citronu
  • 7 g  kypřicího prášku do pečiva (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 4 vejce
  • 90 g zakysané smetany (3 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání formy

Na polití
  • 110 - 125 ml šťávy z citronu
  • 50 g cukru moučky

Jak na to  

- utřít máslo s cukrem, přidat citronovou kůru, po jednom vešlehat vejce
- zapracovat mouku se solí a práškem do pečiva
- smíchat se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem
- nalít do pečicím papírem vystlané formy, péct nejdříve 15 minut na 180 °C 
- snížit teplotu na 150 °C, dopéct 25 až 30 minut
- po upečení ve formě propíchat špejlí, zalít šťávou z citronu smíchanou s cukrem moučkou
.

Voňavá vláčná rychlovka.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Máslo vyndáme z lednice, nakrájíme na menší kusy, necháme při pokojové teplotě chvilku povolit.
Formu vymažeme olejem a vysteleme pečicím papírem nebo vysypeme hrubou moukou.


Kůru z dobře omytého citronu jemně nastrouháme.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, spodní bílá je hořká!
A kupujeme jen pěkné voňavé citrony!
Odvážíme mouku, prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a solí.

Pro zpracování těsta je fajn použít ruční šlehač, během pár minut bude hotové.
V míse utřeme při nižších otáčkách máslo s cukrem.
Během 2 - 3 minut máslo zesvětlá, bude jakoby napěněné.
Přisypeme citronovou kůru, zvýšíme otáčky, postupně, po jednom, přidáváme vejce.
Hmota bude vypadat sraženě, to je v pořádku.

Po částech zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí.
Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.

Hladké těsto nalijeme do formy, dáme péct.




Po 15 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme ještě 25 - 30 minut.
Celkem tedy pečeme 40 - 45 minut.

Vyzkoušíme špejlí, zapíchneme doprostřed moučníku, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.
V případě, že moučník na povrchu příliš hnědne, ale ještě není upečený, zakryjeme alobalem.

Po vytažení z trouby ponecháme ve formě, v několika řadách propícháme špejlí.


Vymačkáme jeden až dva citrony, šťávy bychom měli mít 110 - 125 mililitrů.
Dobře smícháme s cukrem moučkou.
Citron před rozkrojením mírným tlakem poválíme, půjde z něho lépe vymačkat šťáva. 

Šťávou po lžících rovnoměrně poléváme horký povrch.
Všechnu spotřebujeme.

Ještě 5 - 10 minut necháme ve formě, aby moučník nasál veškerou citronovou šťávu.
Vyndáme z formy, necháme zcela vychladnout.
 




TIP!  Na povrch můžeme rozetřít čokoládovou nebo karamelovou polevu nebo ještě více zvýraznit chuť polevou citrónovou. 

TIP!!  Na fotkách je moučník s karamelovou polevou - na mírném plameni rozpustíme 30 gramů cukru, smícháme s 50 gramy (cca 4 polévkové lžíce) smetany a 1 polévkovou lžící citronové šťávy.



TIP!!!  Na citronovou polevu utřeme do zhoustnutí 180 gramů prosetého cukru moučky se 3 - 4 polévkovými lžícemi citronové šťávy. Pro lesklý povrch můžeme přidat také čajovou lžičku rozehřátého másla.

TIP!!!!  Moučník výborně doplní ovocná omáčka.
Do zahřáté zakysané smetany, která zbyla po použití do těsta, vmícháme mražené višně nebo jiné ovoce.





Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat