pátek 29. dubna 2016

Restovaná játra

Restovaná játra


  • 500 g vepřových jater
  • 60 g sádla 
  • 30 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky mletého pepře
  • sůl


Jak na to  

- očištěná játra nakrájet, obalit v mouce smíchané s pepřem
- minutu až dvě restovat obě strany
.

Příprava jater

Játra očistíme, vyřízneme z nich všechny bílé části.
Opláchneme je studenou vodou a osušíme.

Pokud jsou játra vyšší, rozkrájíme je na zhruba dva centimetry silné plátky.
Pokud jsou naopak nízká, celý kus jen rozpůlíme nebo rozřízneme na třetiny.
V tom případě je v silnějších částech na povrchu na několika místech mírně nařízneme.


Obalení a orestování

Na pánvi rozehřejeme sádlo.
Smícháme mouku s pepřem, játra v ní obalíme.
Ideálně je po obalení protřepeme v cedníku, utvoří se tak jen tenká vrstva, přebytečná mouka odpadne.

Obalené kousky jater dáme je na pánev do dobře rozehřátého tuku.
Obě strany restujeme okolo minuty a půl, maximálně dvou. 
Vypneme.
Játra necháme ještě 2 až 3 minuty dojít na pánvi.
Doba restování záleží na tloušťce připravených kousků, čím tenčí, tím kratší smažení! 
U extra tenkých plátků může stačit i půl minuta na každou stranu. Játra by měla uprostřed zůstat růžová. 


Restovaná játra před podáváním nakrájíme na plátky, na talíři je osolíme, nejlépe hrubozrnnou solí. 
Jako příloha se hodí pečivo, opečené nebo vařené brambory, hranolky, zeleninový salát...
Neměla by k nim chybět klasická tatarská omáčka.






TIP!  Po orestování můžeme játra osušit položením na papírový ubrousek. Jen na pár vteřin, aby se na ně kousky papíru nepřilepily.

TIP!  Dobu restování hlídáme, při delším tepelném zpracování játra tvrdnou!

TIP!  Játra můžeme připravit bez obalení v mouce. Očištěná je nakrájíme na plátky, centimetr až centimetr a půl silné. Jemně je naklepeme.
Naskládáme je do misky, zalijeme slunečnicovým olejem a 30 minut necháme takto naložené.
Rozpálíme pánev, minutu až dvě restujeme obě strany.
Po otočení můžeme podle chuti posypat majoránkou, tymiánem, rozmarýnem.
Vypneme, na každý kousek položíme lžičku nerozpuštěného másla, necháme okolo 3 minut dojít.
Před podáváním játra osolíme.

TIP!  K servírování se hodí opečená anglická slanina a smažené cibulové kroužky. Kolečka cibule obalíme v hladké mouce smíchané se sladkou mletou paprikou a solí. V dobře rozehřátém sádle nebo oleji je smažíme dozlatova.
Nebo je osmažíme rovnou, bez obalení v mouce.
Plátky slaniny opečeme z obou stran dozlatova.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat