čtvrtek 27. října 2016

Špagetový slaný dort

Špagetový slaný dort


Rozpis pro kulatou formu o průměru 23 centimetrů.

  • cca 300 g špaget
  • 100 g špenátových listů
  • 150 g scezených sušených rajčat
  • 200 g gorgonzoly
  • 4 vejce
  • 360 ml 31% smetany (2 kelímky)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř
  • čajová lžička másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání formy

Jak na to  

- uvařit špagety
- nakrájet scezená rajčata, gorgonzolu, špenát, utřít česnek
- smíchat prošlehaná vejce se smetanou, osolit, opepřit, přidat tymián
- vmíchat rajčata, gorgonzolu, špenát, česnek a uvařené špagety
- urovnat do vymazané a vysypané formy
- péct 30 minut při 180 °C
.

Formu vymažeme kouskem másla, vysypeme strouhankou.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Zhruba 300 gramů špaget dáme do většího množství osolené vroucí vody.
Solí nešetříme, voda by měla chutnat jako mořská.
Z doby potřebné k uvaření uvedené v návodu tak jednu minutu ubereme, po upečení budou akorát.
Scedíme, necháme okapat.
Uvařené špagety by měly vážit přibližně 700 gramů. Pokud jich bude o trochu více nebo méně, nic se nestane.
Než se špagety uvaří, připravíme ostatní ingredience.
Sušená scezená rajčata po okapání nakrájíme na drobno, gorgonzolu na kostičky.
Můžeme použít i jiný sýr s modrou plísní.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme, špenátové listy pokrájíme.
Pokud použijeme mražené, necháme je před pokrájením částečně povolit!


Ve větší míse prošleháme vejce, přilijeme smetanu, osolíme zarovnanou kávovou lžičkou soli, přidáme tymián a podle chuti opepříme.
Vmícháme gorgonzolu, rajčata, špenát a česnek.
Na závěr přidáme uvařené špagety a vše důkladně promícháme, urovnáme do formy, dáme péct.

Celkem pečeme 30 minut, na posledních 5 minut můžeme teplotu zvýšit, aby byl povrch upečený dozlatova.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat