sobota 12. listopadu 2016

Dýňová polévka se žampiony

Dýňová polévka se žampiony


  • 300 g pečené dužiny dýně (ideálně Hokkaidó)
  • 120 g žampionů
  • 190 g 15% zakysané smetany
  • 50 g cibule 
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 600 ml vody nebo zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 80 g parmazánu (nemusí být)
  • sůl, pepř

Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, péct cca 45 minut na 200 °C
- sloupnout slupku, odvážit 300 g
- na oleji a másle na mírném plameni osmahnout nakrájenou cibuli, po 5 minutách přidat plátky česneku
- po 2 minutách přidat plátky žampionů, okolo 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak a po chvilce dýni, osolit a opepřit, 2 - 3 minuty promíchávat
- přilít vodu/vývar, 8 minut povařit, vmíchat smetanu, prohřát, vypnout
- ev. nasypat strouhaný parmazán
.


Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Dýni opláchneme, rozřízneme na půlku, lžící vydlabeme semínka.
Položíme na plech vyložený pečicím papírem, okolo 45 minut pečeme při 200 °C.
Jakmile slupka začne praskat a budou se tvořit puchýřky, vyndáme z trouby.
Necháme chvíli vychladnout, stáhneme slupku.
Půjde to krásně, na papíru zůstane pouze základ dýňového pyré, které pečením zesílilo svoji chuť.



Odvážíme 300 gramů.
Ze zbytku můžeme uvařit polévku nadivoko, dýňovou základní, dýňovou s rajčatovým protlakem, garam masala krém, dýňové karbanátky, dýňový sladký chleba.
Nebo zamrazíme k pozdějšímu použití.

Smetanu vyndáme z lednice, aby nebyla příliš studená.
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek a očištěné a oloupané žampiony na plátky.
Do hrnce dáme máslo a olej, nasypeme cibuli. Na mírném plameni promícháváme, po zhruba 5 minutách přidáme plátky česneku a po dalších 2 minutách plátky žampionů.
Okolo 20 minut na velmi mírném plameni smažíme dozlatova.
Pár opečených plátků můžeme odložit stranou a přidat do talířů při servírování.


Vmícháme rajčatový protlak a po zhruba minutě pečenou dýni společně s čajovou lžičkou soli a špetkou pepře.
Krátce, 2 - 3 minuty, restujeme na středním plameni.


Zalijeme vodou nebo vývarem, přivedeme k varu, na mírném plameni 8 minut povaříme.
Přidáme zakysanou smetanu a ještě okolo 2 minut promícháváme.
Aby se smetana nesrazila, vmícháme do ní před přidáním do hrnce 2 - 3 lžíce polévky. Pokud totiž vmícháme smetanu do horké polévky hodně studenou, s velkou pravděpodobností se srazí. 
A když se to náhodou přihodí, dá se vše napravit pomocí ponorného mixéru. Párkrát s ním polévku projedeme a vizuální dojem je zachráněný. Je fajn předtím ještě vylovit žampiony.


Vypneme.
Ihned po vypnutí vmícháme část nastrouhaného parmazánu, částí posypeme porce na talíři.
Pokud parmazán nebo český sýr Gran Moravia nemáme, přidávat nemusíme.


 Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Opět super recept! Takto podrobně popsané postupy se jen tak nevidí, děkuji Vám za ně. Měla byste vydat kuchařku, jistě by měla úspěch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velice za milý komentář! Moc mě těší číst, že se podle receptů daří a hlavně, že chutná.
      Díky!

      Vymazat