sobota 17. prosince 2016

Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater


  • 800 g kuřecích jater
  • 60 g cibule šalotky
  • 20 g očištěného zázvoru
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 330 g másla (50 + 200 + 80)
  • 5 polévkových lžic koňaku/brandy
  • 8 polévkových lžic 31 - 33% smetany
  • 8 kuliček nového koření
  • 4 větší bobkové listy
  • 2 vrchovaté čajové lžičky tymiánu
  • sůl, pepř
  • na ozdobení: brusinky, bylinky, olivy, ořechy... nemusí být

Jak na to  

- na pánvi rozehřát 50 g másla s pokrájenými šalotkami, utřeným česnekem, bobkovými listy, novým kořením a tymiánem
- okolo 8 minut promíchávat na mírném plameni, přidat nastrouhaný zázvor
- po 30 vteřinách zvýšit teplotu, přidat očištěná a pokrájená játra, po cca 7 minutách nalít koňak
- po 2 minutách vypnout a hned vmíchat smetanu, odstranit bobkové listy a nové koření, osolit a opepřit
- umixovat s 200 g másla dohladka
- naplnit misky, uhladit, ev. ozdobit
- rozpustit 80 g másla, sebrat pěnu, v malé vrstvě zalít, odložit do lednice
.



Šalotky nakrájíme na drobné kostičky, oloupané stroužky česneku utřeme, zázvor očistíme a nastrouháme najemno.
Šalotku lze nahradit cibulí.
Játra opláchneme studenou vodou, osušíme, odstraníme všechny bílé části - blanky.
Pokrájíme na menší kousky.


Na pánev dáme 50 gramů másla společně s pokrájenou šalotkou, utřeným česnekem, kuličkami nového koření, bobkovými listy a tymiánem.
Postavíme na sporák, na mírném plameni občas promícháme.

Po zhruba 8 minutách cibulka zesklovatí, okraje začnou velice jemně žloutnout. Přidáme nastrouhaný zázvor, 30 vteřin promícháváme.



Zvýšíme teplotu, nasypeme pokrájená játra.
Na středním plameni neustále mícháme!

Po 7 minutách nalijeme koňak nebo brandy a ještě 2 minuty promícháváme.
Játra musí být lehce opečená, ale zůstat měkká.


Vypneme a hned vmícháme smetanu.
Odstraníme bobkové listy a nové koření, promícháme se 2 vrchovatými čajovými lžičkami soli a jednou mletého pepře.

200 gramů másla rozkrájíme na 4 až 6 kousků.
Teplou játrovou směs přendáme do mixéru, zapneme, postupně přidáváme kousky másla.
Umixujeme dohladka.

Paštiku rozdělíme do misek, uhladíme.

Můžeme ozdobit brusinkami, mandlemi, ořechy, sušenými švestkami, olivou, plátkem citronu, bylinkami, jako je třeba snítka tymiánu, rozmarýnu, šalvěje...



V hrnku rozpustíme 80 gramů másla, z povrchu odstraníme pěnu.
V tenké vrstvě paštiku po lžičkách zalijeme.
Necháme v chladu zatuhnout.

Paštika zalitá tukem vydrží v chladničce týden.




TIP!!!  Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je paštika ideální volbou.
Připravte ji do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.



Přejít na seznam receptů





Žádné komentáře:

Okomentovat