pondělí 5. prosince 2016

Vepřové plátky na houbách a se smetanou

Vepřové plátky (krkovice) na houbách a se smetanou


  • 3 vepřové plátky po cca 200 g
  • 70 g cibule (1 menší)
  • 50 g sádla
  • 20 g sušených hub (vrchovatá hrst)
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 200 g 12% smetany
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • sůl, pepř

Jak na to  

- plátky masa jemně naklepat, osolit a opepřit, obalit v mouce
- nakrájenou cibuli smažit na sádle na mírném plameni okolo 10 minut do zrůžovění
- plátky orestovat
- do hrnce k masu přidat předem namočené zcezené sušené houby, okmínovat, zalít 250 ml vlažné vody
- zakryté nechat jemně probublávat do změknutí
- vmíchat 12% smetanu, okolo 2 minut povařit
.

Rychlý a jednoduchý oběd nebo večeře. Můžeme připravit z krkovice, pečeně (kotlety), plecka, kýty.
Maso může být s kostí i bez.

Několik desítek minut před přípravou namočíme sušené houby. V hrnku nebo misce je zalijeme vodou.


Cibuli nakrájíme nadrobno.
Maso opláchneme, osušíme a jemně naklepeme. Kraje na několika místech mírně nařízneme, aby se plátky při tepelném zpracování nekroutily.
Stačí tak centimetrový řez.
Osolíme a opepříme z obou stran.

Do talíře nasypeme mouku, plátky v ní obalíme tenkou vrstvou.
Zbytek mouky ze dna talíře vyhodíme.



V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, nasypeme cibuli. Promícháváme, na mírném plameni smažíme okolo 10 minut do lehkého zrůžovění.
Zvýšíme teplotu, plátky z obou stran orestujeme.
Pro případ, že se nám do hrnce nevejdou najednou a tak, aby byly vedle sebe, rozehřejeme na pánvi přibližně 30 gramů sádla a plátky, které se nevešly, orestujeme zvlášť.
Pokud bychom v hrnci restovali postupně, hodně bychom přepálili cibuli.
 


Houby zcedíme, nasypeme do hrnce na maso.
Přidáme kmín, zalijeme 250 mililitry vlažné vody, lehce promícháme.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí, zmírníme teplotu.
Necháme 30 - 40 minut zvolna probublávat dokud nebude maso měkké.


Na závěr vlijeme smetanu, okolo 2 minut povaříme, vypneme.
Jako příloha se hodí brambor vařený nebo pečený, hranolky, rýže, knedlík, pečivo, těstoviny...


TIP!  Plátky můžeme podávat i bez přidání smetany. 


Přejít na seznam receptů




Žádné komentáře:

Okomentovat