sobota 11. března 2017

Roláda z vepřové kýty

Roláda z vepřové kýty s míchanými vejci, sušenými rajčaty a olivami


  • 750 g vepřové kýty vcelku
  • 80 g slaniny
  • 3 velká vejce
  • 4 - 5 větších plátků šunky (nebo anglické slaniny nebo pancetty)
  • 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 2 čajové lžičky nakládaných sušených rajčat
  • 6 ks nakládaných černých oliv
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší cibule 
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sádlo nebo slunečnicový olej
  • sůl, pepř
  • potravinářská fólie, provázek

Jak na to  

- maso rozkrojit na plát, osolit a opepřit, rozložit na fólii, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- poklást šunkou, rozetřít míchaná vejce se slaninou, přidat pokrájená sušená rajčata a olivy
- zamotat do rolády, pomocí fólie utáhnout, dát zatuhnout/zpevnit do chladničky
- odstranit fólii, stáhnout provázkem, zprudka krátce opéct ze všech stran
- položit do pekáče, přidat výpek z pánve lehce zředěný vodou, posypat kmínem, česnekem a cibulí
- péct zakryté okolo 2 hodin při teplotě 150 °C, polévat výpekem, podle potřeby podlévat malým množstvím horké vody
.

Kýtu rozkrojíme na plát.
Maso rozřízneme uprostřed, ale nedokrojíme, rozevřeme jako knihu. Špičkou ostrého nože opatrně srovnáme řez, aby byl plát přibližně stejně vysoký.
Položíme "hřbetem" nahoru a postup zopakujeme.
Rozložíme, zakryjeme fólií, jemně paličkou naklepeme. Krásně tím plát dorovnáme na zhruba stejnou výšku.

Pokud se maso někde protrhlo nebo nemá ideální obdélníkový tvar, zazáplatujeme.
Z krajů odřízneme kousky, položíme na trhliny, jemně sklepneme paličkou.
Na pánvi se spečením "slepí".
V dobrém řeznictví nám maso na roládu při koupi určitě ochotně rozkrojí.

Slaninu a zcezená rajčata nakrájíme na malé kousky, zcezené vypeckované olivy na kousky nebo plátky.
Jeden menší stroužek česneku utřeme, zbylé dva rozkrájíme na plátky.
Oloupanou cibuli rozkrájíme podélně na čtvrtiny a oddělíme jednotlivé vrstvy.

Na pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci oleje nebo sádla, přidáme slaninu, na mírném plameni 3 - 4 minuty promícháváme.
Nalijeme rozklepnutá vejce, jemně osolíme, připravíme klasická míchaná vejce.
Odstavíme, necháme vychladnout.

Rozklepaný zarovnaný masový plát osolíme a opepříme z obou stran.
Položíme a urovnáme na potravinářskou fólii.
Hořčici smícháme s utřeným česnekem, potřeme.
Na kraji, od kterého NEbudeme roládu smotávat, necháme zhruba 3 centimetry volné!
Poklademe plátky šunky, rozetřeme míchaná vajíčka. Rovnoměrně posypeme pokrájenými rajčaty a olivami.

Pomocí fólie smotáme.
Na závěr uchopíme konce fólie, válíme po pracovní desce. Roládu tím zpevníme.
Bude vypadat jako velký bonbon.
Je fajn na chvíli odložit do lednice, roláda ztuhne.
Můžeme připravit den předem.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Z rolády sundáme fólii, převážeme provázkem.
Na pánvi rozehřejeme 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla, roládu ze všech stran zprudka krátce opečeme.
Vypneme, roládu přendáme do pekáče.
Na pánev nalijeme 50 - 70 mililitrů teplé vody, promícháme, aby se uvolnil výpek ze stěn pánve, přelijeme do pekáče.
Přidáme kmín, pokrájený česnek a cibuli, pekáč zakryjeme.

Teplotu trouby stáhneme na 150 °C, dáme péct.
Pečeme přibližně 2 hodiny, každých 35 - 40 minut polijeme vypečenou šťávou.
Pokud je v pekáči málo vypečené šťávy, přidáme malé množství vody, pokaždé maximálně 50 mililitrů.
Vodu nikdy nelijeme na maso, ale vedle!
Maso poléváme vždy jen výpekem!

Upečenou roládu přendáme na prkýnko, zakryjeme alobalem, aby nechladla.
Před krájením necháme pár minut odpočinout, aby se v mase rozložila šťáva.

Podáváme s bramborovou kaší, bramborem, zeleninovým salátem...


TIP!  Před rozkrájením nezapomeneme odstranit provázek.

TIP!!  Zatímco roláda po upečení "odpočívá" můžeme připravit sos.
Výpek z pekáče přelijeme do menšího hrnku, do pekáče nalijeme 100 mililitrů horké vody. Důkladně stáhneme všechny přípeky ze stěn, přilijeme do hrnku.
Na mírném plameni zahříváme, povrch poprášíme 1 - 2 čajovými lžičkami hladké mouky. Promícháme, povaříme do požadované hustoty. 

TIP!!!  Nakrájenou roládu můžeme použít jako součást studených mís.


Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat