neděle 21. ledna 2018

Adzuki polévka

Adzuki polévka

Pro zkrácení doby vaření je vhodné fazolky předem na pár hodin namočit! 



  • 250 g fazolek Adzuki
  • 120 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje nebo sádla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 bobkové listy
  • 3 - 4 čajové lžičky kari koření
  • zeleninový nebo kuřecí vývar nebo voda
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka a zakysaná smetana k podávání (nemusí být)

Jak na to  

- na pánvi rozehřát olej nebo sádlo, nasypat mouku, usmažit světlou jíšku
- nasypat fazolky a kořenovou zeleninu, po chvilce promíchávání přidat koření
- zalít vodou/vývarem, vařit do změknutí
- vmíchat utřený česnek a šťávu z citronu, podle potřeby osolit, opepřit nebo přidat kari koření
- na talíři ozdobit zakysanou smetanou a sekanou petrželkou nebo koriandrem
.


Adzuki probereme, nasypeme do cedníku, propláchneme studenou vodou.

Pokud chceme mít rychleji uvařeno, vzpomeneme si předem a na pár hodin je namočíme.
Ideálně přes noc.
V hrnci zalijeme studenou vodou, zhruba tolik, aby byla hladina 3 centimetry na fazolkami.
Postup přípravy je stejný s předem namočenými i s nenamočenými, liší se pouze doba vaření do změknutí.
Nenamočené fazolky budou potřebovat 60 - 80 minut, ty předem namočené 20 - 30.
Nenamočené budeme muset během vaření dolévat vývarem/vodou.

Kořenovou zeleninu očistíme, pokrájíme na větší kusy.
Namočené fazolky zcedíme.

Na pánvi zahřejeme olej nebo sádlo.
Vmícháme hladkou mouku, na mírném plameni připravíme světlou jíšku.
Po 4 - 5 minutách nasypeme fazolky a kořenovou zeleninu, 2 - 3 minuty promícháváme
Přidáme bobkové listy, 1 čajovou lžičku soli, mletý pepř a kari koření.

Zalijeme jedním litrem vývaru nebo vody.
Promícháme, přivedeme k varu, hrnec částečně zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni povaříme do změknutí.

Promícháváme!

Během vaření kontrolujeme množství vývaru/vody, v případě potřeby doléváme.
To platí zvláště pro předem nenamočené fazole!

Polévku na závěr dochutíme utřeným/prolisovaným česnekem a šťávou z citronu.
Podle potřeby vmícháme sůl, pepř nebo kari.

Při podávání se hodí přidat do talíře kopeček zakysané smetany a posypat zelenou petrželkou.
Místo petrželky může být i koriandr.


A něco o fazoli Adzuki zde.

Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat