pondělí 26. března 2018

Houbová smetanová omáčka ze sušených hub

Houbová smetanová omáčka ze sušených hub


  • 200 g smetany (30 a více procent)
  • 150 - 300 ml vody nebo vína
  • 50 - 60 g sušených hub
  • 35 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, bílý pepř, kmín


Jak na to  

- na másle a oleji zvolna restovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit světlou cibulovou jíšku
- přidat předem namočené scezené houby, osolit, opepřit, okmínovat
- po 2 - 3 minutách nalít 150 - 300 ml vody nebo vína, 10 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, vlít opatrně smetanu, přivést k varu, vypnout
.

Příprava

Houby zalijeme vodou, necháme je minimálně 30 minut máčet.
Smetanu vyndáme z ledničky, aby nebyla moc studená a nesrazila se po přidání do omáčky. 

Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Měkké houby scedíme.
Vodu, ve které se máčely můžeme nechat a použít ji pro silnější chuť omáčky.


Cibulová jíška

V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme máslo a olej.
Nasypeme cibuli.
Na velice mírném plameni ji 8 minut restujeme.

Vmícháme hladkou mouku.
Za zhruba 4 minuty budeme mít hotovou cibulovou jíšku.


Uvaření

  • K jíšce nasypeme scezené houby.
  • Vmícháme čajovou lžičkou soli, čajovou lžičkou bílého pepře a čajovou lžičkou kmínu.
    Po 2 až 3 minutách přilijeme vodu nebo bílé víno.
    Pro hustší omáčku 150 mililitrů, pro řidší až 300 mililitrů.
    Můžeme použít scezenou vodu z namáčení hub, omáčka bude tmavší a chuťově výraznější.
    Pokud připravujeme řidší omáčku, přidáme nejdříve 200 až 250 mililitrů, v případě potřeby pak přilijeme další.

  • Okolo 10 minut bez zakrytí na mírném plameni povaříme.
  • Občas promícháme.
    Vmícháme utřený česnek.
    Malým pramínkem a za stálého míchání přiléváme smetanu.
    Přivedeme k varu, vypneme, podle potřeby dochutíme solí, pepřem.

Houbová smetanová omáčka výborně doplní přírodní plátky, karbanátky, hodí se k těstovinám, rýži, bramborám...


TIP!  Aby se smetana v omáčce nesrazila, neměla by být moc studená. Z lednice ji vyndáme s dostatečným předstihem. Můžeme do ní před přilitím opatrně vmíchat 1 až 2 lžíce horké vody z hrnce, aby se prohřála.


  

Žádné komentáře:

Okomentovat