neděle 25. března 2018

Pohankové karbanátky s mletým masem

Pohankové karbanátky s mletým masem


  • 1000 g mletého masa
  • 125 g pohanky
  • 200 g mrazených špenátových listů
  • 200 g 12% smetany
  • 1 menší cibule (60 g)
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce sušených nakládaných rajčat
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • 5 polévkových lžic bramborového škrobu (2 + 3)
  • sůl, pepř, kmín
  • olej nebo sádlo na smažení

Jak na to

- propláchnutou pohanku minutu povařit, 30 minut nechat dojít
- dobře smíchat mleté maso se zcezenou zchladlou pohankou, povoleným špenátem, na drobno pokrájenými rajčaty a cibulí, utřeným česnekem, vejci, ústřicovou omáčkou, bramborovým škrobem, smetanou, solí, pepřem a kmínem

- tvarovat menší karbanátky, lehce zploštit, obalit v bramborovém škrobu
- smažit z obou stran do zlatova

,

Na tento recept bylo použito mleté maso ve složení 50 % míchaného (hovězí a vepřové) a 50 % mleté vepřové kýty.


Špenát vyndáme z mrazáku, aby povolil.
Pohanku propláchneme studenou vodou.
Do hrnce dáme vařit jeden litr vody, osolíme 2 čajovými lžičkami soli.

Do vroucí vody nasypeme pohanku, přivedeme opět k varu, odměříme minutu, vypneme, zakryjeme poklicí a necháme 30 minut stát.
Zcedíme.

Cibuli a zcezená sušená rajčata nakrájíme na drobno, stroužky česneku prolisujeme nebo utřeme.

V míse důkladně smícháme mleté maso se zchladlou pohankou, špenátem, rajčaty, cibulí, česnekem, smetanou, vejci, ústřicovou omáčkou, 2 polévkovými lžícemi bramborového škrobu, 2 čajovými lžičkami soli, 1 čajovou lžičkou pepře a čajovou lžičkou kmínu.



V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme větší množství oleje nebo sádla.
Při smažení by měla hladina dosahovat zhruba do jedné třetiny karbanátků.

Na prkýnko nebo na talíř nasypeme 3 polévkové lžíce bramborového škrobu.
Tvarujeme menší karbanátky, každý mírně zploštíme, jemně obalíme ve škrobu.

Smažíme na mírnějším plameni 2 - 3 minuty z obou stran do zlatova.
Po vyndání z pánve na malý okamžik položíme na papírovou utěrku nebo ubrousek, vsákne se přebytečný tuk.


Jako příloha se hodí na různé způsoby upravená zelenina, kaše, brambory...
Výborné jsou s těstovinami a houbovou omáčkou.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat