středa 14. prosince 2011

Knedlík kynutý

Kynutý knedlík


  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka nebo vody
  • 14 g droždí (1/3 kostky)
  • 1/3 kávové lžičky cukru
  • 1 vejce
  • sůl

Jak na to  

- ve vlažném mléce nebo vody promíchat cukr, 1 čajovou lžičku mouky a rozdrobené droždí
- nechat vzejít kvásek
- prosetou mouku osolit, dobře zpracovat/prohníst s vajíčkem a kváskem
- nechat 45 - 50 minut kynout
- rozdělit na třetiny, vytvarovat knedlíky, nechat 10 - 15 minut kynout
- dát do vroucí osolené vody, zakrýt, zmírnit teplotu
- po 10 minutách knedlíky otočit, dovařit 6 - 7 minut
- ihned po vyndání z hrnce na několika místech propíchat
.

Vepřové koleno

Pečené vepřové koleno


Základ

  • vepřové koleno (cca 1500 g)
  • 50 g sádla
  • 2 cibule (1 na vaření, 1 na pečení)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • nové koření, celý pepř, bobkový list


 Marináda

  • 100 g dijonské hořčice
  • 70 g medu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • pepř, sladké mletá paprika, kmín


Jak na to  

- omyté koleno vložit do vroucí osolené vody s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a cibulí
- 2 - 2,5 hodiny povařit skoro doměkka
- kůži na vychladlém koleně naříznout do mřížky
- smíchat marinádu, důkladně potřít koleno
- koleno položit do pekáče na nakrájenou cibuli a plátky česneku
- přidat kousek sádla, podlít vodou/vývarem
- péct 30 minut při 200 °C, obrátit a péct dalších 25 - 40 minut
- často polévat, podlévat
.

úterý 13. prosince 2011

Bramborový salát

Bramborový salát


Brambory je fajn uvařit den předem!
Salát připravíme pár hodin před podáváním, aby se stihl rozležet!

  • 1000 g syrových neoloupaných brambor
  • 450 g kořenové zeleniny (250 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele)
  • 200 g měkkého salámu např. šunkový, kvalitní Gothaj nebo dobré špekáčky
  • 150 g nakládaných kyselých okurek (4 středně velké)
  • 120 g majonézy (3 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 100 g cibule
  • 60 g plnotučné hořčice (3 zarovnané polévkové lžíce)
  • 30 g kyselejšího jablka 
  • 4 - 5 vajec
  • 1 čajová lžička kmínu
  • čerstvá šťáva z citronu
  • sůl, pepř

    Jak na to  

    - uvařit brambory ve slupce, vajíčka, očištěnou zeleninu, nechat vychladnout
    - oloupané brambory, oloupaná vejce, zeleninu, okurky, salám, cibuli a jablko nakrájet na kostičky
    - osolit, opepřit, zlehka promíchat
    - vmíchat hořčici, majonézu a šťávu z citronu
    - podle potřeby dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou
    - nechat v chladu rozležet
    .

    Rajčatové čatní s povidly a řapíkatým celerem

    Rajčatové čatní s povidly a řapíkatým celerem


    • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat 
    • 100 g švestkových povidel (2 plné polévkové lžíce)
    • 100 ml bílého vína
    • 100 g řapíkatého celeru
    • 50 g cibule (1 malá)
    • 10 g cukru krupice
    • 4 polévkové lžíce olivového oleje
    • 3 stroužky česneku
    • 1 čajová lžička octa
    • sůl, pepř
    • chilli koření nebo menší paprička pro ostřejší variantu


    Jak na to  

    - na olivovém oleji orestovat cibuli a česnek, vmíchat cukr, nechat zkaramelizovat
    - přisypat pokrájený celer, zalít octem a vínem, nechat odpařit alkohol
    - vlít rajčata, 10 minut povařit
    - vmíchat povidla, sůl, pepř a chilli, 10 - 15 minut povařit do zhoustnutí
    .

    Smažená vinná klobása

    Smažená obalovaná vinná klobása


    Rozpis pro 5 kusů 80gramových klobás.

    • 400 g vinné klobásy
    • 3 vrchovaté polévkové lžíce strouhanky
    • 1 větší vejce
    • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
    • sůl
    • olej nebo sádlo na smažení 


    Jak na to  

    - klobásu rozdělit na stejně velké díly, smotat, zajistit párátkem
    - obalit v klasickém trojobalu - mouce, osoleném vajíčku, strouhance
    - smažit z obou stran dozlatova
    .

    Špenátová polévka

    Špenátová polévka se smetanou


    Základ

    • 400 g zmražených špenátových listů
    • 200 g 12% smetany (může být i 30 - 33%)
    • 4 stroužky česneku
    • 1 - 2 žloutky
    • kuřecí vývar nebo kostka kuřecího bujonu (nemusí být)
    • sůl, pepř
    • k servírování 30 - 33% smetana, vejce vařené, opečená houska, parmazán, niva, nakládaná sušená rajčata, chilli vločky, čerstvé špenátové listy...


    Cibulová jíška

    • 60 g cibule (1 menší)
    • 60 g másla
    • 50 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)


    Jak na to  

    - na másle zesklovatět cibuli, vsypat mouku, usmažit světlou jíšku
    - přidat mražený špenát, nechat povolit, osolit, opepřit
    - zalít vývarem, 15 minut povařit
    - rozmixovat, vrátit na sporák, vmíchat smetanu smíchanou se žloutkem
    - přivést k varu, vypnout, přidat utřený česnek
    .

    čtvrtek 1. prosince 2011

    Bramborák

    Bramborák


    • 600 g oloupaných brambor
    • 120 g cibule (1 větší)
    • 60 g strouhanky (4 polévkové lžíce)
    • 6 stroužků česneku 
    • 2 vejce
    • sůl, pepř, kmín, majoránka
    • sádlo nebo slunečnicový olej na smažení


    Jak na to  

    - najemno nastrouhané syrové brambory smíchat se strouhankou, vejci, nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kmínem, solí, pepřem a majoránkou
    - smažit z obou stran dozlatova
    .