sobota 24. listopadu 2012

Guacamole

Guacamole - klasická mexická salsa


  • 3 zralá avokáda
  • 4 stroužky česneku
  • 2 střední rajčata
  • 1 limetka
  • 1 střední červená cibule
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • čerstvý koriandr (cca 3 polévkové lžíce nasekaného)
  • papričky jalapeños (nebo chilli)


Jak na to

- rajčata zbavit slupky a jadýrek, nadrobno pokrájet
- cibuli pokrájet, česnek utřít, pálivé papričky pokrájet, lístky koriandru nasekat
- polévkovou lžící uvolnit avokádovou dužinu, v misce polít limetkovou šťávou, rozmačkat vidličkou
- smíchat s nakrájenými rajčaty, cibulí, utřeným česnekem, posekaným koriandrem, osolit, promíchat
- podle chuti vmíchat pálivé papričky
.

středa 21. listopadu 2012

Sýrová roláda

Sýrová roláda


Základ

  • 250 - 300 g plátků tvrdého sýra, například Ementál, Madeland, Eidam, Gouda...
  • nakládaná kapie, kukuřice, olivy... nemusí být


Náplň

  • 250 g šunky
  • 100 g smetanového taveného sýra
  • 100 g másla
  • 70 g cibule (1 střední)
  • 40 g plnotučné nebo dijonské hořčice (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • 2 uvařená vejce
  • sůl, pepř
  • podle chuti zelené bylinky např. petrželka, pažitka, bazalka...


Jak na to

- vejce uvařit natvrdo, zchladit, oddělit bílky a žloutky
- utřít máslo, žloutky, sýr a hořčici, vmíchat nadrobno pokrájené bílky, šunku, cibuli, ev. bylinky, sůl a pepř
- plátky sýra rozložit na plech, v rozpálené troubě nechat povolit
- náplň rozetřít na zchladlý sýr, k jednomu kraji lze naskládat papriku, kukuřici, olivy, kapary...
- zamotat do rolády, zabalit do alobalu nebo folie

- nechat v chladu ztuhnout
,

pátek 9. listopadu 2012

Bramborový guláš

Bramborový neboli buřtguláš


  • 500 g brambor
  • 150 g měkkého salámu nebo špekáčků, kabanosu...
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 40 g polohrubé mouky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 30 g špeku nebo slaniny
  • 30 g sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 15 g rajčatového protlaku (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to

- na sádle zlehka opéct špek, osmahnout cibuli, přidat uzeninu, opéct
- nasypat mouku, orestovat
- vmíchat rajčatový protlak, zasypat sladkou mletou paprikou
- přidat brambory, sůl, pepř a kmín, vše promíchat
- zalít 1250 ml horké vody
- 30 minut povařit
- vmíchat majoránku
 
.

Vepřová roláda plněná žampiony a anglickou

Roláda z vepřové plece plněná žampiony a anglickou slaninou


Základ

  • 1200 g vepřové plece
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 30 g sádla (1 polévkové lžíce)
  • sůl, pepř


Na naplnění

  • 350 g žampiónů
  • 100 g anglické slaniny
  • 45 g dijonské hořčice (3 vrchovaté čajové lžičky)
  • 30 g sádla (1 polévková lžíce)
  • 6 stroužků česneku
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • čerstvá nebo sušená zelená petrželka


Na zahuštění sosu

  • 15 g másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky


Jak na to

- na sádle opéct anglickou slaninu, přidat žampiony a majoránku
- maso rozříznout na plát, posolit, popepřit, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- pokrýt osmaženými žampiony s anglickou slaninou, posypat petrželkou
- zabalit do rolády, opéct na pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče na sádlo, podlít, přidat cibuli
- 60 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem
- dopéct bez zakrytí dozlatova

.

úterý 6. listopadu 2012

Vepřová pečeně se sušeným ovocem

Vepřová pečeně plněná sušeným ovocem

 
Základ

  • 1000 g vepřové pečeně bez kosti
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 čajová lžička másla (10 g)
  • 1 čajová lžička medu (10 g)
  • sůl, pepř


Na naplnění

  • 150 ml červeného vína
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g sušených meruněk
  • 50 g sušených třešní
  • snítka čerstvého rozmarýnu nebo kávová lžička sušeného


Na zahuštění sosu

  • 15 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to

- sušené ovoce namočit na minimálně 30 minut do vína
- v pečeni udělat nožem kapsu, do masa vetřít sůl
- kapsu naplnit pokrájeným ovocem, zavázat
- opepřit a zprudka opéct na pánvi
- přendat do pekáče na sádlo, podlít vínem
- 10 minut péct zakryté na 180 °C, občas polít výpekem, snížit na 160 °C, péct 80 - 90 minut doměkka
- potřít máslem smíchaným s medem, nezakryté dopéct při zvýšené teplotě dozlatova
- moukou obaleným plátkem másla zahustit sos

.

pondělí 5. listopadu 2012

Dršťková polévka

Dršťková polévka


Na dršťkovou

  • 1500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 500 g drštěk, ideálně předvařených
  • 15 g sladké mleté papriky (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 4 g majoránky (hrst nebo půl balíčku)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 cm dlouhý kousek zázvoru
  • 1 polévková lžíce vinného octa
  • kmín, sůl, pepř
  • chilli paprička nebo na špičku nože mletého chilli koření (nemusí být)


Na cibulovou jíšku

  • 120 g cibule (1 větší)
  • 70 g hladké mouky (3 polévkové lžíce)
  • 2 polévkové lžíce sádla


Na vývar

  • 600 g hovězího masa na vývar (žebra, hrudí, oháňka, morkové kosti)
  • 100 g mrkve, 30 g petržele, 30 g celeru
  • 60 g cibule (půlka větší)
  • 4 kuličky celého pepře, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření
  • 6 g soli (1 vrchovatá čajová lžička)


Jak na to

- do studené vody vložit suroviny na vývar, přivést k varu, táhnout na mírném plameni 4 hodiny (nebo povařit kostku bujonu)
- v osolené vodě uvařit doměkka očištěné předvařené dršťky
- cibuli zpěnit na sádle, zasypat moukou, usmažit jíšku
- přidat zázvor, dršťky, utřený česnek, ocet, kmín, pepř a podle chuti chilli, krátce orestovat
- vmíchat sladkou papriku, ihned zalít 1,5 l vlažného vývaru
- 20 minut povařit
- vypnout, nasypat v dlani promnutou majoránku
- podle potřeby přisolit, připepřit
 
.

čtvrtek 1. listopadu 2012

Tvarožník

Tvarožník


Pečeno v kulaté formě s pantem o průměru 26 centimetrů.


Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 80 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu


Tvarohová náplň

  • 750 g tučného tvarohu (3 balíčky)
  • 500 ml mléka
  • 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 150 g cukru krupice
  • 3 žloutky a 1 celé vejce
  • 3 čajové lžičky rumu
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 sáček vanilkového pudingu (37 g) 


Jak na to

- z uvedených ingrediencí zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- rozmíchat tvarohovou náplň
- formu vymazat máslem
- těsto rozválet a vyplnit s ním formu
- nalít tvarohovou náplň
- v troubě rozehřáté na 170 °C péct
 10 minut, pak snížit teplotu na 150 °C
- dopéct cca 50 minut dozlatova 
- v pootevřené vypnuté troubě ponechat ještě 30 minut dojít
.