pondělí 18. února 2013

Kuřecí směs na víně

Kuřecí směs na portském víně


  • 600 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní)
  • 300 ml portského vína nebo jiné sladší červené
  • 6 středních žampionů
  • 3 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 sušená rajčata v oleji
  • 1 větší cibule 
  • 1 čajová lžička kaparů
  • 1 čajová lžička nakládaného zeleného pepře a špetka chilli koření (pro pikantnější variantu)
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička kari koření
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- orestovat cibuli
- maso zprudka osmahnout, osolit, opepřit, vmíchat česnek a kari koření
- přidat žampiony, rajčatový protlak, sušená rajčata
- zalít portským, 8 - 10 minut povařit
- vmíchat sójovou omáčku, kapary, ev. zelený pepř a chilli
.

pátek 15. února 2013

Čočka zapečená s anglickou slaninou

Čočka zapečená s anglickou slaninou

  • 500 g čočky
  • 400 g anglické slaniny
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 3 polévkové lžíce sádla nebo slunečnicový olej a máslo
  • hrst zelené petrželky 

Jak na to
 

- namočenou čočku uvařit s čtvrtkou cibule a bobkovým listem
- na sádle osmažit 3/4 anglické slaniny nakrájené na hranolky
- orestovat zbytek cibule dozlatova
- v pekáči smíchat čočku, prolisovaný česnek, anglickou slaninu, cibuli, sůl, pepř, kmín a petrželku
- povrch poklást plátky ze zbytku anglické slaniny
- péct cca 25 minut při 180 °C

.

čtvrtek 14. února 2013

Boeuf Bourguignon

Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignon

Pozor, doba dušení okolo 3 hodin!


Základ

  • 1500 g hovězí kýty nebo plece nebo libové kližky
  • 700 ml červeného vína, např. Burgundské, Merlot, Bordeaux, Pinot Noir...
  • 500 - 600 ml hovězího vývaru
  • 220 g uzené slaniny bez kůže 
  • 200 g cibule (2 střední)
  • 200 g mrkve
  • 90 g rajčatového protlaku (2 polévkové lžíce)
  • 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 20 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 vrchovaté čajové lžičky tymiánu
  • sůl, pepř


Šalotky a žampiony

  • 400 ml hovězího vývaru
  • 350 g cibule šalotky 
  • 250 g menších žampiónů
  • 40 g másla
  • 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje


Jak na to
 

- na oleji zprudka opéct nakrájenou slaninu, dát stranou, zprudka opéct hovězí nakrájené na kostky, dát ke slanině
- na pánev přidat máslo, opéct mrkev a cibuli dozlatova
- vše dát do hrnce, osolit, opepřit, poprášit moukou, orestovat

- vmíchat rajčatový protlak, česnek a tymián
- zalít vínem a vývarem, přidat bobkový list
- dusit v troubě nebo na plotně po dobu cca 3 hodin
- orestovat šalotky na oleji a másle dozlatova, zalít vývarem, 30 minut vařit
- osmažit žampiony na másle
- šalotku a žampiony vmíchat k masu (nebo vyndat maso, omáčku propasírovat, maso vrátit do omáčky, přidat šalotku a žampiony)
.

úterý 12. února 2013

Mrkvový dort

Carrot cake neboli Mrkvový dort s krémem z Mascarpone


Pečeno v dortové formě o průměru 22 centimetrů.


Korpus

  • 500 g očištěné mrkve
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g rozinek
  • 50 ml rumu
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání formy


Krém

  • 400 g sýra Mascarpone
  • 150 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 30 ml šťávy z limetky nebo citronu
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce rumu


Jak na to
 

- rozinky namočit do rumu, smíchat s nastrouhanou mrkví, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky
- mouku smíchat s cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanými ořechy a kůrou z limetky
- vejce prošlehat, spojit s olejem, promíchat s mrkví a vmíchat do mouky
- péct 20 minut na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, dopéct 35 až 40 minut
 
.

neděle 3. února 2013

Španělský ptáček

Španělský ptáček


  • 1200 g hovězí roštěné nebo hovězí kýty
  • 750 ml hovězího vývaru nebo vody
  • 300 g cibule 
  • 150 g špeku
  • 4 čajové lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce másla (pouze pokud použijeme olej, do sádla ne)
  • 2 kyselé okurky
  • 1 vejce
  • 1 nožička vídeňského párku
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- plátky z roštěné rozklepat, osolit a opepřit, potřít hořčicí
- na každý plátek položit kousek okurky, špeku, párku, cibule a vařeného vejce

- pevně zabalit, zajistit provázkem
- zprudka opéct na sádle nebo oleji s máslem, naskládat do pekáče na cibuli
- na pánvi po mase orestovat cibuli a špek, přisypat do pekáče

- zalít vývarem 
- zakrýt, péct 30 minut na 180 °C, ptáčky obrátit, snížit teplotu na 160 °C, péct dalších 60 minut
- upečené ptáčky vyndat, šťávu přelít do hrnce, vmíchat hořčici, zahustit moukou, 20 minut povařit
- omáčku scedit nebo rozmixovat nebo propasírovat
,

pátek 1. února 2013

Panenka plněná špenátem, mozzarellou a rajčaty

Pečená vepřová panenka plněná špenátem, mozzarellou a sušenými rajčaty


Pečeno ve formě na srnčí hřbet.


Základ

  • 1000 - 1200 g vepřové panenky
  • 150 g listového mraženého špenátu
  • 100 g mozzarelly
  • 3 stroužky česneku
  • 4 - 5 sušených rajčat v oleji
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • anglická slanina na zabalení (nemusí být) 


Sos

  • 10 g másla
  • 1 čajová lžička hladké mouky


Jak na to

- smíchat mozzarellu se špenátem, česnekem a sušenými rajčaty
- panenku očistit, po délce nakrojit, rozevřít na plát, osolit a opepřit
- nanést náplň, zabalit a upevnit provázkem, vložit do formy
- péct při teplotě 200 °C, 15 minut ve formě, dalších 10 minut vyklopené
- cca 2 minuty grilovat, před krájením nechat odpočinout
- uvolnit z plechu výpek, zahustit v mouce obaleným kouskem másla

.

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák


  • 1000 g vepřové kýty
  • 300 g konzervovaných drcených rajčat
  • 300 g cibule (2 větší)
  • 300 g silnostěnné papriky (1 větší)
  • 180 g kečupu
  • 150 g kyselých okurek
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 polévkové lžíce worcesteru
  • sůl, pepř
  • pálivé papričky
  • jarní cibulka

 
Jak na to

- na oleji orestovat cibuli, přidat maso nakrájené na nudličky, zprudka opéct, osolit a opepřit
- nasypat pokrájené papriky, i pálivé
- vmíchat rajčata, kečup a worcester
- podlít a dusit doměkka
- na závěr přidat pokrájené kyselé okurky a jarní cibulku

.