sobota 9. listopadu 2013

Kachna pečená

Kachna pečená pětihodinová


  • kachna bez drobů (cca 2 500 g)
  • jablko
  • sůl
  • kmín


Jak na to  

- kačenu očistit od zbytku peří, odříznout krk a biskupa
- opláchnout, osušit, nasolit a pokmínovat
- položit do pekáče na plátky z jablka, prsy nahoru
- zakryté péct 5 hodin na 120 °C
- odebrat sádlo, kačenu polít sádlem, dopéct bez zakrytí 10 - 15 minut na 200 °C dozlatova
.

středa 6. listopadu 2013

Vepřové plátky na houbách

Vepřové plátky na houbách


  • 600 - 700 g vepřového masa bez kosti (pečeně, krkovice, plec, kýta)
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 200 g čerstvých hub
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 25 g másla
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 1 vrchovatá polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- plátky masa lehce naklepat, naříznout, osolit, opepřit, obalit v mouce
- zprudka opéct na oleji/sádle, dát stranou, přidat olej, nasypat cibuli, orestovat dozlatova
- na cibuli vrátit maso, zalít vývarem, podusit doměkka
- houby nakrájet na plátky, na pánvi podusit ve vlastní šťávě, osmahnout
- vmíchat k měkkým vepřovým plátkům, společně 5 minut podusit
.

neděle 3. listopadu 2013

Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí


  • 1500 g bílého nebo červeného zelí (1 střední hlávka)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 1 polévková lžíce sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • ocet, cukr
  • sůl, kmín


Jak na to  

- zelí nakrájet na nudličky
- lehce podlít vodou, osolit, okmínovat, podusit skoro doměkka
- na sádle zesklovatět nakrájenou cibuli, zasypat moukou, usmažit světlou jíšku
- jíšku vmíchat do zelí, povařit
- dochutit solí, cukrem a octem
.

čtvrtek 31. října 2013

Pečený plněný bůček

Pečený bůček plněný zelenou fazolkou se sušenými rajčaty


Základ

  • 2000 g vepřového bůčku s kostí nebo bez
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 1 čajová lžička kmínu 
  • sůl

Náplň

  • 300 g zelených fazolek
  • 60 g sušených rajčat v oleji
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- ve vroucí osolené vodě povařit očištěné fazolky, hotové dát ihned do ledové vody
- scezené fazolky rozmixovat, smíchat s utřeným česnekem, nakrájenými rajčaty, tymiánem, rozmarýnem, solí a pepřem
- omyté maso proříznout na kapsu, naplnit směsí, osolit, svázat provázkem
- opéct na suché pánvi ze všech stran
- přendat do pekáče, přidat nakrájenou cibuli, posypat kmínem
- péct 15 minut na 220 °C nezakryté, kůží dolů
- snížit teplotu na 180 °C, podlít horkou vodou, zakrýt, polévat vypečenou šťávou
- po hodině obrátit kůží nahoru, naříznout do mřížky, zakryté péct ještě 20 minut doměkka
- dalších 15 -20 minut dopékat bez zakrytí, polévat výpekem
.

Knedlík s vajíčkem

Knedlík s vajíčkem


Rozpis pro jednu porci.

  • 3 - 4 plátky houskového knedlíku
  • 2 vejce
  • 2 - 3 polévkové lžíce oleje nebo sádla
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na pánvi rozehřát olej nebo sádlo
- osmažit kostky knedlíku
- rozkvedlat vejce se solí a pepřem, nalít na pánev
.

čtvrtek 10. října 2013

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta se žloutkovým krémem a ledovou polevou


Odpalované těsto

  • 250 ml mléka nebo vody
  • 150 g hladké mouky s vyšším obsahem lepku
  • 100 g másla
  • 4 - 5 vajec
  • 1/2 kávové lžičky soli


Žloutkový krém

  • 500 ml mléka
  • 80 g cukru moučky
  • 50 g kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
  • 6 žloutků
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 150 ml 33% smetany - nemusí být


Ledová poleva

Níže v TIP! je rozpis a postup na jiný způsob přípravy polevy.
  • 180 g cukru moučky
  • 1 čajová lžička rozehřátého másla
  • 4 - 5 polévkových lžic horké vody nebo mléka nebo rumu a nebo kombinace uvedených 


Jak na to  

- přivést k varu mléko/vodu s máslem a solí
- vmíchat prosátou mouku, na mírném plameni odpalovat po dobu několika minut, dokud nevznikne lesklé těsto a na hrnci se nevytvoří bílý povlak ze spařené mouky
- do zchladlého těsta zapracovat po jednom celá vejce
- nastříkat tvary na pečicí papír, jemně postříknout vodou
- péct 15 minut na 200 °C bez otevření trouby, teplotu stáhnout na 170 °C a dopéct cca 15 minut dozlatova
- ještě teplé rozříznout
- v menší části mléka smíchat cukr, škrob, rum, vanilkový extrakt a žloutky
- zbytek mléka přivést k varu, za stálého míchání na mírném plameni přilévat pramínkem žloutkovou směs, prošlehávat do zhoustnutí
- naplnit věnečky, potřít polevou připravenou z moučkového cukru utřeného s horkým mlékem/vodou/rumem a rozpuštěným máslem
.

úterý 3. září 2013

Ossobuco

Ossobuco s gremolátou


Ossobuco

  • 4 plátky telecí nebo hovězí kližky i s morkovou kostí
  • 500 ml bílého vína
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 400 g loupaných sekaných rajčat
  • 180 g cibule (2 střední)
  • 120 g mrkve
  • 90 g řapíkatého celeru
  • 60 g hladké mouky (cca 2 polévkové lžíce)
  • 15 g másla (1 polévková lžíce)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 2 ks bobkového listu

    Gremoláta

    • hrst hladkolisté petrželky
    • čerstvá kůra z 1 citronu
    • 2 stroužky česneku


    Jak na to  

    - plátky kližky převázat provázkem, osolit, opepřit, obalit v mouce, zprudka opéct
    - přendat do pekáče, na pánvi orestovat cibuli, přidat česnek
    - přisypat celer s mrkví, osmažit, vmíchat tymián a rozmarýn
    - nalít víno, povařit, vmíchat rajčata, povařit, vše nalít k masu
    - na pánev nalít vývar, uvolnit výpek, vlít do pekáče, přidat bobkový list
    - péct přibližně 2 hodiny na 160 °C
    - smíchat petrželku, citronovou kůru a česnek, část vzniklé gremoláty vmíchat k masu, částí zdobit porce
    .