středa 11. listopadu 2015

Pišinger

Pišingr, oplatkový dort neboli Pischinger oblaten torte

Připravíme 2 až 3 dny před podáváním!


Základ

  • 2 balení kulatých lázeňských oplatek (10 ks)
  • 2 polévkové lžíce rumu nebo likéru (Barbero, Amaretto...)
  • na dozdobení ořechy a strouhaná čokoláda


Krém

  • 200 g másla
  • 200 g Nutelly
  • 70 g jader lískových ořechů
  • 50 g 15% zakysané smetany (1 vrchovatá polévková lžíce)
  • 4 g instantní kávy (1 zarovnaná polévkové lžíce)
  • 1 polévková lžíce rumu nebo likéru


Čokoládová poleva

  • 100 g vody
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 10 g kakaa


Jak na to  

- nasekaná jádra ořechů šlehat společně s máslem a instantní kávou
- přidat zakysanou smetanu, rum/likér a Nutellu, vyšlehat dohladka
- oplatku potřít rumem/likérem, nanést část krému, položit další, lehce přimáčknout, opět potřít a nanést krém... opakovat, poslední zatím nepotírat
- potřít strany, srovnat, aby byl dort pravidelný a strany lícovaly, poslední oplatku také zvlhčit rumem/likérem a potřít zbytkem krému
- dát na cca hodinu ztuhnout, po ztuhnutí pevně zabalit do alobalu, zatížit, nechat v lednici přes noc
- polít polevou, dozdobit, nechat přes noc uležet
.

pátek 6. listopadu 2015

Plněné závitky z kuřecích prsou

Plněné závitky z kuřecích prsou


Základ

  • 1000 g kuřecích prsou  (5 - 6 kusů)
  • 5 - 6 čajových lžiček dijonské nebo plnotučné hořčice
  • 5 - 6 plátků anglické slaniny nebo tyrolského špeku
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 80 g másla
  • sůl, pepř


Náplň

  • 200 g řapíkatého celeru
  • 50 g slaniny bez kůže nebo špeku
  • 60 g nakládané červené papriky
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 5 vajec
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na pánvi zlehka orestovat pokrájenou slaninu, přidat celer, po vyvaření vody ořechy, mírně opražit
- nalít vejce, osolit, opepřit, usmažit do ztuhnutí, odstavit, vmíchat papriku, česnek a ústřicovou omáčku
- prsa naklepat, osolit, opepřit, potřít hořčicí, položit plátek anglické nebo tyrolského špeku
- smotat, zprudka krátce opéct
- naskládat do pekáčku/mísy, přidat máslo, podlít
- péct zakryté cca 45 minut, polévat výpekem
- odkrýt, zvýšit teplotu, 10 - 15 minut dopéct dozlatova
.

pondělí 2. listopadu 2015

Koblihy

Koblihy smažené, plněné marmeládou


  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g másla
  • 40 ml rumu (4 velké polévkové lžíce)
  • 40 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 4 žloutky (56 - 60 g) 
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky octu nebo 1 čajová lžička čerstvé šťávy z citronu
  • kůra z 1/2 čerstvého citronu 
  • hustší marmeláda
  • olej nebo sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení  (cca 750 ml)
  • cukr moučka na posypání


Jak na to  

- v misce utřít rozdrobené droždí s 2 čajovými lžičkami cukru a polévkovou lžící mouky, vmíchat vlažné mléko, nechat vzejít
- v jiné misce utřít máslo se zbytkem cukru, po jednom zapracovat žloutky, vmíchat rum a ocet
- proseté mouky osolit, ev. vmíchat jemně strouhanou kůru z citronu
- do mouky postupně vmíchat kvásek, mléko a máslovou směs, dobře zpracovat na hladké lesklé těsto
- jemně poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat v pokojové teplotě kolem 60 minut nakynout
- těsto rozdělit na poloviny, vyválet na cca 1 cm, na jedné půlce naznačit kola, do každého dát marmeládu
- přikrýt druhou polovinou, sklenkou nebo tvořítkem vykrojit koblihy
- zakrýt utěrkou, nechat ještě 20 minut kynout
- dobře rozehřát olej, smažit koblihy z obou stran, hotové pokládat na papírovou utěrku/ubrousek
- pocukrovat
.

úterý 6. října 2015

Steak z tuňáka

Steak z tuňáka


  • čerstvý tuňák
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • citron
  • pepř, bylinky (nemusí být)
  • rukola, zelené saláty, čerstvý špenát...


Jak na to  

- rozpálenou pánev potřít olivovým olejem
- steaky krátce opéct z každé strany
- osolit hrubozrnnou solí, ev. mletým pepřem, pokapat citronem
- podávat na zeleném salátu, rukole...
.

pátek 21. srpna 2015

Jak naplnit a sestavit dort a rozpis krémů

Jak naplnit a sestavit dort a rozpis krémů


Pro sestavení kulatého dortu z korpusu o průměru 21 až 23 centimetrů.

  • dortový korpus 
  • 500 g potahové hmoty např. Smartflex Velvet, White Icing, marcipán nebo čokoládová poleva nebo krém
  • 3 - 4 polévkové lžíce marmelády
  • 2 - 3 polévkové lžíce rumu nebo likéru
  • krém, množství dle počtu proříznutí a způsobu zdobení


Jak na to  

- seříznout vršek korpusu do roviny, odříznutou část odložit
- 1x nebo 2x proříznout
- tence potřít marmeládou zahřátou společně s rumem/likérem/vodou
- zdobičkou nebo nožem nanést krém, položit korpus, lehce přimáčknout, při dvojitém proříznutí postup zopakovat
- marmeládou natřít i vrchní část
- po obvodu doplnit krém do proříznutých částí, celý povrch pro hrubé zarovnání potřít tenkou vrstvou krému
- nechat zatuhnout a dozdobit nebo před závěrečným zdobením zarovnat punčovinou
- punčovina: smíchat rozdrobenou odloženou odříznutou část korpusu s krémem, ev. zbytkem marmelády (podle potřeby přidat krém, rum nebo máslo pro dosažení dobře roztíratelné konzistence)
- celý dort potřít punčovinou, vyrovnat dohladka, před závěrečným dozdobením nechat v chladu ztuhnout

.

čtvrtek 6. srpna 2015

Dortový korpus II.

Dortový piškotový korpus II

Korpus upečeme den před plněním!


Rozpis je pro kulatou otevírací formu o průměru 23 centimetrů.

  • 180 g hladké mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 citronu na vymazání mísy pro šlehání bílků
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- pečlivě oddělit bílky a žloutky, bílky dávat do citronem vymazané mísy
- žloutky v jiné míse vidličkou prošlehat, zakrýt
- k bílkům přidat špetku soli, začít šlehat při nízkých otáčkách
- po minutě nasypat po částech cukr, vyšlehat dotuha
- přilít žloutky, krátce prošlehat
- po částech přisypávat prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva, jemně obalovat stěrkou nebo metličkou
- péct 50 - 60 minut při 160 °C až 170 °C
.

středa 5. srpna 2015

Brokolicové tyčky

Brokolicové tyčky s mozzarellou a parmazánem


Rozpis na 2 plechy o rozměrech cca 25 x 35 centimetrů.

  • 600 g brokolice
  • 230 g mozzarelly
  • 60 g parmazánu
  • 40 g sušených rajčat nakládaných v oleji (cca 5 kusů)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to

- hlávku brokolice zbavenou košťálu rozsekat/rozkrájet nadrobno
- smíchat s nastrouhanou mozzarellou, pokrájenými rajčaty, utřeným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a vejci
- rozetřít na plech vyložený pečicím papírem potřeným olivovým olejem
- péct 15 - 20 minut na 180 °C
- vyndat, rozkrájet, posypat zbytkem mozzarelly smíchaným s parmazánem
- teplotu zvýšit na 200 °C, dopéct okolo 5 minut
 
.