Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů.
Těsto
- 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné)
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
- 3 zarovnané hrnky cukru moučky
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
- olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Poleva a dozdobení
- 100 g čokolády, ideálně 70%
- 75 ml 30% smetany
- 25 g másla
- marmeláda
- ovoce čerstvé, mražené nebo kompotované, ořechy, strouhaný kokos, máta, meduňka...
Jak na to
- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 150 °C, ještě cca 20 minut péct
- nechat vychladnout, vykrojit, rozříznout, natřít marmeládou
- na vrch nalít polevu, dozdobit ovocem, kokosem, ořechy...
- nechat vychladnout, vykrojit, rozříznout, natřít marmeládou
- na vrch nalít polevu, dozdobit ovocem, kokosem, ořechy...
.