sobota 5. prosince 2015

Vánoční cukroví - perníčky

Perníčky

Péct ideálně 4 - 5 týdnů před Štědrým dnem.


Těsto
  • 600 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 4 žloutky
  • 20 g perníkového koření (1 sáček)
  • 20 g kypřicího prášku do perníku (1 sáček)
  • 20 g kakaa (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 8 polévkových lžic mléka
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého pepře
  • 1 čajová lžička kůry z citronu
  • 1 celé vejce - na potření

Bílková poleva na zdobení
  • 160 g cukru moučky
  • 1 bílek (cca 40 g)
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu

Jak na to  

- šlehat žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, mléko, med a cukr do rozpuštění cukru
- smíchat prosetou mouku s kakaem, sodou, kořením, kypřicím práškem a citronovou kůrou
- sypkou směs promíchat s tekutou, důkladně prohníst, hotové těsto zabalit do fólie, nechat 24 hodin odležet v chladnu
- rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru, vykrajovat tvary, dávat na plech vyložený pečicím papírem
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- nechat na rovné ploše vychladnout
- naskládat do krabice, zabalit do igelitu, uložit na chladné místo
- na zdobení utřít cukr moučku s bílkem a citronovou šťávou
.



Máslo na mírném plameni rozpustíme, necháme vychladnout.
V míse dobře prošleháme zchladlé rozpuštěné máslo, med, žloutky a mléko s cukrem.
Skončíme v momentě kdy už neuslyšíme cukr jak "chrastí" o stěny mísy.
V jiné míse smícháme prosetou mouku s kakaem, sodou, kypřicím práškem, kořením a citronovou kůrou.
Směs sypkou postupně přidáváme do mísy ke směsi tekuté, dobře promícháváme.
Přendáme na pracovní desku a důkladně prohněteme.
Zapotíme se.
20 - 30 minut poctivě hněteme. Těsto dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme a opět promáčkneme, přehneme, pootočíme a tak stále dokola.
Pokud vlastníme bytelný robot, můžeme zapojit hnětací háky.
Dobře zpracované těsto by se nemělo drobit.
Jestliže předchozí věta neplatí, těsto pohromadě nedrží, pokračujeme v hnětení :).



Hotové hladké tužší těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme 24 hodin odležet v lednici.
Ale klidně i 2 - 3 dny. Čím déle, tím lépe. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Chvíli před rozvalováním vyndáme těsto z lednice, aby povolilo.
Odřízneme část, krátce prohněteme, vyválíme na tloušťku 0,5 - 0,7 centimetru.
Méně ne! Perníčky by byly tvrdé, vysušené.
Těsto není potřeba podsypávat, nemělo by se lepit.
Pokud se přesto trochu lepí, jemně podsypeme hladkou moukou.
Vykrajujeme různé tvary, pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.


Pečeme 8 - 10 minut, čas si pohlídáme, hned jak lehce zezlátnou, vyndáme z trouby.
Ještě horké potřeme na plechu rozšlehaným vajíčkem, budou se pěkně lesknout.
Upečené perníčky sundáme z plechu, na rovné ploše necháme vychladnout.
Naskládáme do krabice, zabalíme do igelitu, odložíme na chladné místo uležet.

Pár dní před Štědrým dnem perníčky zkontrolujeme, pokud ještě nejsou měkké, přidáme do krabice rozkrojené jablko.
V krabici uděláme místo, do nižší misky nebo na talířek položíme rozkrojené jablko. Krabici opět zabalíme do igelitu. Během 2 dnů by měly perníčky změknout.

Na zdobení připravíme bílkovou polevu.
Do misky dáme bílek, nasypeme prosetý cukr moučku, přidáme polévkovou lžíci šťávy z citronu.
Malou vařečkou nebo lžící třeme do zhoustnutí.
Pokud je cukr moučka příliš hrudkovitý, prosejeme 2x!
Správně utřená poleva je bílá, neprůsvitná.
Ideální hustotu vyzkoušíme špejlí. Namočíme špičku a zkusíme udělat čáru.
Pokud se čára roztéká, je poleva málo utřená nebo jsme použili větší bílek. Pokračujeme dále ve tření, jestliže se výsledek nezlepšuje, přidáme malé množství cukru a ještě chvíli třeme.
Pokud se čára sice neroztéká, ale je přerušovaná, špatně drží, použili jsme zřejmě menší bílek. Naředíme pár kapkami citronové šťávy a znovu protřeme.
Polevu dáme do zdobičky nebo do zip sáčku, kterému odstřihneme malý kousek rohu.
A zdobíme podle vlastní fantazie.



TIP!  Do vykrojených tvarů můžeme před pečením v horní části udělat malou dírku. Upečené a nazdobené perníčky pak použijeme jako ozdoby na stromeček.

TIP!!  Do části polevy můžeme vmíchat potravinářské barvivo.

TIP!!!  Aby poleva, kterou momentálně nepoužíváme (nemáme ve zdobičce nebo v sáčku) netvrdla, dáme ji do dobře uzavíratelné malé misky nebo misku zakryjeme kouskem vlhkého čistého hadříku.

TIP!!!!  Perníčky můžeme také potřít čokoládovou polevou a ozdobit oříškem nebo mandlí.

TIP!!!!!  Část polevy lehce zředíme šťávou z citronu, perníčky pak z části nebo po celém povrchu natřeme, budeme mít světlý podklad.

TIP!!!!!!  Typické koření do perníčků je badyán, fenykl, anýz, nové koření, hřebíček, kardamom, zázvor, pepř a skořice.
Podle tohoto seznamu si můžeme připravit vlastní směs.


TIP!!!!!!!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky.
Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení. A máme další, nepečené cukroví.


Další recepty na vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky 
Linecké slepované
Pracny neboli medvědí tlapky
Slepované tyčky - banánky
Plněné ořechy
Kokosky z celých vajec 
Marokánky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Oreo nepečené kuličky
Kokosové rohlíčky

Přejít na seznam receptů



Žádné komentáře:

Okomentovat